flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Отримання інформації стосовно відправлення правосуддя не підпадає під дію Закону України «Про доступ до публічної інформації»

12 квітня 2013, 16:21

Отримання інформації стосовно відправлення правосуддя не підпадає під дію

Закону України «Про доступ до публічної інформації»

 

 

У зв’язку із надходженням на адресу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду чисельних запитів про доступ до публічної інформації щодо розгляду адміністративних справ та надання копій судових рішень, повідомляємо наступне.

Положення Закону України «Про доступ до публічної інформації», визначає порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом, та інформації, що становить суспільний інтерес.

Розпорядники інформації для цілей цього Закону визначені статтею 13. Пункт 1 частини 1 статті 13 до зазначених розпорядників відносить суб'єктів владних повноважень, а саме органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, органи влади Автономної Республіки Крим, інші суб'єкти, що здійснюють владні управлінські функції відповідно до законодавства та рішення яких є обов'язковими для виконання.

Постановою Пленуму Верховного суду України № 6 від 12.06.2009 «Про деякі питання, що виникають у судовій практиці при прийнятті до провадження адміністративних судів та розгляді ними адміністративних позовів до судів і суддів» визначено, що у розумінні положень частини першої статті 2, пунктів 1, 7 і 9 статті 3, статті 17, частини третьої статті 50 Кодексу адміністративного судочинства України суди та судді при розгляді ними цивільних, господарських, кримінальних, адміністративних справ та справ про адміністративні правопорушення не є суб’єктами владних повноважень, які здійснюють владні управлінські функції, і не можуть бути відповідачами у справах про оскарження їх рішень, дій чи бездіяльності, вчинених у зв’язку з розглядом судових справ.

Аналізуючи приписи Закону України «Про доступ до публічної інформації» та правові позиції Верховного Суду України, слід зазначити про подвійну природу суду як установи, яка є розпорядником інформації, та судді як носія судової влади із здійснення правосуддя.

Отримання інформації із відправлення правосуддя здійснюється виключно відповідно до процесуальних законів, Законів України «Про судоустрій і статус суддів» та «Про доступ до судових рішень», і не підпадає під дію Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Розгляд суддями цивільних, господарських, кримінальних, адміністративних справ та справ про адміністративні правопорушення не відноситься до владних управлінських функцій, внаслідок чого суди не є розпорядниками інформації при здійснені судочинства в розумінні пункту першого частини першої статті 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації».