flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як захистити виборчі права громадян в судах у період виборчого процесу

24 вересня 2014, 14:32

 

28 серпня 2014 року розпочався процес з підготовки проведення позачерговим виборів народних депутатів України, які відбудуться 26 жовтня 2014 року.

 

Відповідно до статті 11 Закону України «Про вибори народних депутатів України» суди організовують свою роботу під час виборчого процесу, в тому числі у вихідні дні та в день голосування, таким чином, щоб забезпечити прийом та розгляд документів щодо підготовки та проведення виборів, позовних заяв, скарг та звернень виборчих комісій у встановлені строки та спосіб.

У зв’язку з цим Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд повідомляє, що починаючи з 28.08.2014 встановлено графік чергування суддів та працівників апарату суду у неробочий час та вихідні дні з метою організації роботи суду по розгляду виборчих справ, який узгоджується з Календарним планом основних організаційних заходів з підготовки проведення позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня          2014 року.

Місцевими загальними судами як адміністративними судами розглядаються справи щодо уточнення списку виборців та спори стосовно діяльності дільничних виборчих комісій та членів цих комісій за місцезнаходженням цих комісій; справи щодо дій чи бездіяльності засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, що порушують законодавство про вибори за їхнім місцезнаходженням.

Окружними адміністративними судами розглядаються спори стосовно рішення, дії чи бездіяльності територіальних (окружних) виборчих комісій щодо підготовки та проведення виборів народних депутатів України, а також членів зазначених комісій та справи щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових та службових осіб.

Юрисдикція Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду поширюється на Дніпропетровську, Запорізьку та Кіровоградську області, тому рішення судів першої інстанції місцевих загальних судів як адміністративних та окружних адміністративних судів зазначених областей підлягають перегляду у Дніпропетровському апеляційному адміністративному суді.

Рішення судів першої інстанції, пов'язаних з виборчим процесом можуть бути оскаржені в Дніпропетровському апеляційному адміністративному суді у дводенний строк з дня їх проголошення, а судові рішення, ухвалені до дня голосування, - не пізніш як за чотири години до початку голосування. Апеляційні скарги подаються у письмовій формі до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Дніпропетровським апеляційним адміністративним судом розглядаються справи у дводенний строк після закінчення строку апеляційного оскарження. Апеляційна скарга стосовно судового рішення, що було ухвалене до дня голосування, розглядається не пізніше ніж за дві години до початку голосування. Судове рішення суду апеляційної інстанції є остаточним.

До Вищого адміністративного суду України оскаржують рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії щодо встановлення нею результатів виборів, а усі інші рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії, члена цієї комісії оскаржуються до Київського апеляційного адміністративного суду, як першої інстанції, рішення якого в апеляційному порядку переглядаються Вищим адміністративним судом України.

Крім того, Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд повідомляє, що додаткову інформація про роботу суду та розгляд виборчих справ у період виборчого процесу громадяни можуть отримати на офіційній сторінці суду веб-порталу «Судова влада України».