flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація про роботу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду з нагоди 8-ї річниці початку процесуальної діяльності

16 квітня 2015, 15:20

             Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд був утворений Указом Президента України від 16.11.2004 № 1417/2004 «Про утворення місцевих та апеляційних адміністративних судів, затвердження їх мережі».

       Фактично суд розпочав свою діяльність 16 квітня 2007 року. Юрисдикція суду поширюється на три області: Дніпропетровську, Запорізьку та Кіровоградську.

            Очолює суд голова суду Мартиненко Олександр Васильович. Керівництво судом здійснюють також двоє заступників голови суду Коршун А.О. та Поплавський В.Ю.

            Відповідно до Указу Президента України від 16.05.2007 № 417/2007 «Про кількісний склад суддів адміністративних судів» в Дніпропетровському апеляційному адміністративному суді штатна чисельність суддів становить 53 судді.

            Фактично у суді працює 33 судді. Суддівський корпус має значний досвід відправлення правосуддя, це фахівці своєї справи. Укомплектованість суддівськими кадрами у суді продовжується дотепер.

            Апарат суду нараховує 176 працівників, які мають високий рівень професійний знань і вмінь, створюючи своєю повсякденною роботою відповідні сприятливі умови для суддів та відвідувачів суду.

            Перші кроки практичної роботи суду давалися нелегко, але робилися з великим ентузіазмом. З початку своєї діяльності і до сьогодні суд розміщується у орендованих приміщеннях ЗАТ НДПК «Чорметмеханізація», за адресою: проспект імені Газети «Правди», 29 у м. Дніпропетровську. За період користування орендованими приміщеннями судом було в них проведені капітальний та поточний ремонти, облаштовані спеціальні робочі місця, зали судових засідань, проведена телефонна та локальна комп’ютерна мережа, наблизивши його облаштування до особливих потреб суду.

            На шляху до отримання власного приміщення суд пройшов доволі непростий шлях, який ще не закінчився. У березні 2011 року для розміщення суду розпорядженням Кабінету Міністрів України передано в оперативне управління Державної судової адміністрації України будівлю у м. Дніпропетровську по вулиці Жуковського, 23. Але в процесі обстеження цієї будівлі з’ясувалося, що вона знаходиться в аварійному стані і розмістити в ній суд без попереднього проведення реконструкції та ремонту неможливо. Керівництво суду прикладає максимум зусиль для вирішення цього питання, проте відсутність фінансування унеможливлює будь-які зміни у даному напрямку, що, на жаль, лишає відкритим питання забезпечення належних умов для відправлення правосуддя.

            Крім зазначеного, одним із болючих питань сьогодення лишається розмір оплати праці працівників апарату суду. Так, наприклад, посадовий оклад прибиральниці прирівнюється до окладу помічника судді, це породжує плинність кадрів, що негативно впливає на організацію і якість роботи апарату суду. Ситуація, яка склалася, принижує авторитет професії, оскільки нівелює відмінності між кваліфікованою та некваліфікованою працею, передбачаючи однаковий рівень оплати праці всіх працівників суду незалежно від обсягу роботи та відповідальності.

Проте, не зважаючи на усі негативні чинники, які впливали на діяльність суду не варто забувати про здійснену велику роботу суддів та працівників апарату суду, спрямовану на захист законних прав, свобод та інтересів громадян і юридичних осіб. Кращим показником цього є кількість розглянутих судом справ і якість винесених ним рішень, які є кращим показником його роботи. Так, в провадженні Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду протягом 2007 – 2015 років перебувало 494 929 адміністративних справ, із яких станом на сьогодні розглянуто та постановлено судові рішення по 492 128 адміністративним справам.

Крім того, одним із найефективніших способів відстеження загальної тенденції щодо рівня якості роботи суду є вивчення думки відвідувачів відповідного суду. Саме з цією метою в серпні 2012 року апеляційним адміністративним судом було проведено опитування громадян - відвідувачів суду. За підсумками опитування було отримано доволі високі результати а саме понад 70 % відвідувачів суду залишилися в цілому задоволені його роботою. Крім того, опитування громадян – відвідувачів суду у 2014 році також показало не менш високі результати, що є беззаперечним підтвердженням позитивного рівня якості роботи суду. Зазначене є гідним результатом роботи суду в таких непростих умовах, коли кількість звернень громадян та юридичних осіб за захистом своїх прав та законних інтересів свідчить про велику довіру у суспільстві до адміністративних судів.

            Слід зауважити, що і надалі колектив суду своєю щоденною роботою буде докладати максимум зусиль для отримання високих результатів при вирішенні завдань, які стоять перед адміністративним судочинством.